ACTIVITĂȚI ȘTIINȚIFICE DESFĂȘURATE DE CERCETĂTORII ISSEE ÎN CADRUL INSTITUTULUI ȘI ÎN AFARA LUI
2024
22 noiembrie
Institutul de Studii Sud-Est Europene, în parteneriat cu Institutul de Studii Istorice al Academiei Bulgare de Știinte, a organizat, vineri, 22 noiembrie 2024. masa rotundă „Institutions and personalities in international relations in Southeastern Europe in the 19th and 20th centuries”, în cadrul proiectului interacademic cu același nume. Detalii despre program sunt disponibile aici.
4-5 septembrie
Institutul de Studii Sud-Est Europene (ISSEE) al Academiei Române, împreună cu Societatea Română de Studii Bizantine (SRSB) și Muzeul Național de Artă al României (MNAR), organizează, sub egida Asociației Internaționale de Studii Bizantine (AIEB), colocviul internațional Le Centenaire des congrès des études byzantines (1924-2024). Le congrès de Bucarest (1924) et l’internationalisation des études byzantines / Centenarul congreselor de studii bizantine (1924-2024). Congresul de la București (1924) și internaționalizarea studiilor bizantine, care va avea loc în Sufrageria Regală din spațiile istorice ale MNAR, în perioada 4-5 septembrie.
Colocviul marchează centenarul congresului organizat de N. Iorga la București în 1924, congres care reprezintă punctul de plecare al uneia dintre cele mai prestigioase și longevive reuniuni științifice internaționale. Evenimentul reunește peste 20 de bizantiniști de renume din întreaga lume, care vor dezbate, pe durata a două zile de conferințe și comunicări, importanța congresului organizat în urmă cu o sută de ani în România, pentru dezvoltarea studiilor bizantine la nivel mondial. Lucrările colocviului vor evidenția locul însemnat pe care știința românească l-a avut și continuă să-l aibă, după un secol, în cadrul studiilor bizantine, un domeniu de o însemnătate aparte pentru istoria culturii românești.
Găzduirea colocviului la MNAR, deţinătorul celei mai vechi colecţii publice de artă bizantină şi postbizantină din lume, expusă în Galeria de Artă Veche Românească, continuă iniţiativa organizatorilor congresului din 1924 de a aduce în atenţia comunităţii ştiinţifice internaţionale valorosul tezaur cultural de tradiţie bizantină din România.
Partenerii şi sponsorii evenimentului: TVR, Universitatea Națională de Muzică din București, Asociația Dar Development, Agerpres, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Fundația Magazin Istoric, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România.
Lucrările colocviului vor fi disponibile și pe platforma Zoom. Pentru obținerea informațiilor privind conectarea, este necesară trimiterea unui e-mail pe adresa contact@srsb.ro, cu mențiunea numelui și afilierii profesionale.
Detalii despre programul colocviului găsiți aici.
Volumul „Apostol Arsachi (c. 1792-1874), medic, om politic și everghet”, publicat de colegul nostru Ștefan Petrescu (împreună cu Lidia Trăușan-Matu), la Editura Omonia, va fi lansat marți, 21 mai, ora 18, la Palatul Parlamentului, sala „Nicolae Bălcescu”. Evenimentul este organizat sub patronajul Ambasadei Republicii Elene la București.
CS I Ioana Feodorov prezintă, miercuri, 15 mai, la Londra, comunicarea "Arabic Books Printed in the 18th Century in Moldavia, Wallachia, and Greater Syria. New Research Outcomes", în cadrul celei de-a 45-a Conferințe MELCOM International, organizată la Aga Khan Library.
Detalii pot fi găsite în programul Conferinței.
Colega noastră Ioana Feodorov susține marți, 14 mai, la Warburg Institute (School of Advanced Studies, University of London) conferința 'Transfer of the Art of Arabic Printing from the Romanian Principalities to Ottoman Syria, 1701-1753'. Mai multe detalii găsiți accesând acest link:
https://warburg.sas.ac.uk/events/ioana-feodorov-2024
Cea de-a treia conferință internațională a proiectului european TYPARABIC, găzduit de Institutul de Studii Sud-Est Europene, se desfășoară, în zilele de 19 și 20 martie 2024, la Biblioteca Sfântului Sinod. La această conferință, Către o cultură a cărții tipărite în Europa Răsăriteană și Levantul otoman, sunt discutate teme ce se referă la dezvoltarea culturală a creștinilor arabofoni în sec. XVI-XIX, tradițiile artistice și viața intelectuală în Orientul otoman și patronajul tiparnițelor din Țările Române de către domnii fanarioți și alți prinți ortodocși. Programul conferinței și informațiile despre participanți pot fi accesate pe site-ul TYPARABIC:
https://typarabic.ro/wordpress/ro/home/
Profesorului Andrei Pippidi i-a fost înmânat, joi, în cadrul unei ceremonii organizate la Ministerul Culturii, Ordinul Național „Steaua României”, în grad de „Ofițer”, conferit de Președintele României, cu prilejul Zilei Culturii Naționale.
Volumul ARABIC PRINTING FOR THE CHRISTIANS IN OTTOMAN LANDS. THE EAST-EUROPEAN CONNECTION, semnat Ioana Feodorov, apărut la editura De Gruyter, va fi lansat miercuri, 1 noiembrie, ora 16, la Muzeul Național de Istorie a României. Această carte spune povestea primelor tiparnițe din Imperiul Otoman care au tipărit cărți bisericești pentru creștinii arabi cu sprijinul domnilor și tipografilor din Țările Române și prin străduința unor mari ierarhi: Sfântul Antim Ivireanul și patriarhii Atanasie al III-lea și Silvestru al Antiohiei.
Institutul de Studii Sud-Est Europene este co-organizator al workshop-ului internațional Latin & Eastern Catholicism in Ottoman Anatolia, ce se va desfășura online pe 19 și 20 aprilie. Programul și link-ul de acces prin platforma Zoom sunt disponibile în imaginea de mai jos. Lucrările prezentate în cadrul acestui workshop vor fi publicate într-un volum editat de Vanessa de Obaldía, Radu Dipratu, Anaïs Massot și Padraic Rohan la editura Isis (Istanbul).
Volumul “Antologia Palatină. Cartea a V-a, Poemele Iubirii”, apărut în colecția Scriptores Byzantini, coordonat de colega noastră Simona Nicolae, a obținut Premiul Special cum laude, decernat în cadrul Gala Premiilor Observatorul Cultural 2024. Felicitări!
https://www.facebook.com/photo/?fbid=854834226674958&set=a.552957576862626&locale=ro_RO
2023
Vă invităm joi 5 octombrie 2023, ora 12.00, la Biblioteca Națională a României, la vernisajul expoziției „Dimitrie Cantemir - 300”, organizată de Institutul de Studii Sud-Est Europene în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Biblioteca Națională a României și Asociația DAR Developement. Vernisajul este parte din Colocviul anual al Institutului de Studii Sud-Est Europene, ediția a V-a, a cărui temă este „Dimitrie Cantemir și Sud-Estul european”.
Pe 22-23 iunie 2023 a avut loc, la Biblioteca de Cercetare Gotha, Universitatea din Erfurt, a doua conferință a proiectului ERC TYPARABIC: "Spread the Word. Books Printed for Arabic-Speaking Christians in the 18th Century".
Invitați din țară și străinătate au susținut prezentări alături de colegii noștri din proiect. Programul conferinței și informațiile despre participanți pot fi accesate pe site-ul TYPARABIC:
http://typarabic.ro/wordpress/conferinte/
Dr. habil. Ioana Feodorov a obținut, pe 31 ianuarie, Premiul de excelență pentru rezultate extraordinare în domeniul Studii Sociale și Umaniste, acordat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Galei Cercetării Românești, Ediția I (2023), organizată la Ateneul Român. Premiul vine ca o recunoaștere a remarcabilei activități de cercetare a colegei noastre, coordonatoare a unui ERC Advanced Grant (TYPARABIC), găzduit în Institutul de Studii Sud-Est Europene, în perioada 2021-2026.
2022
În zilele de 27-28 octombrie 2022 a avut loc Colocviul anual al Institutului de Studii Sud-Est Europene, a cărui temă anul acesta este „La présence française dans le Sud-Est européen à l’époque moderne (XIXe-XXe s.)”.
Colocviul se desfășoară în Amfiteatrul "Ion Heliade Rădulescu" al Bibliotecii Academiei Române.
Programul Colocviului este disponibil aici.
În ziua de 10 octombrie 2022 are loc masa rotundă „Dobrudja as a border area in the Late Ottoman Empire, Bulgaria and Romania. History and memory”. Evenimentul este organizat de ISSEE împreună cu Institutul de Studii Istorice al Academiei Bulgare de Știinte, în cadrul unui proiect de cercetare.
Evenimentul se desfășoară online.
Primul colocviu internațional al proiectului ERC TYPARABIC, condus de dr. Ioana Feodorov, având ca instituție-gazdă Institutul de Studii Sud-Est Europene, s-a desfășurat în zilele de 5-6 septembrie 2022, la Biblioteca Sfântului Sinod (Mănăstirea Antim). Colocviul For and against. Attitudes towards printing in the Ottoman capital in the 16th-18th centuries deschide seria întâlnirilor științifice ale acestui proiect de cercetare finanțat la nivel european prin primul Advanced Grant acordat unei instituții din România de European Research Council.
În ziua de 15 iunie 2022 are loc la ISSEE colocviul „Relaţiile etnice şi culturale în Europa de Sud-est oglindite în limbile şi literaturile regiunii". Evenimentul este organizat de Institutul de Studii Sud-Est Europene împreună cu Institutul de Balcanistică şi Centrul de Tracologie al Academiei Bulgare de Ştiinţe, în cadrul unui proiect comun de cercetare.
2021
În ziua de 4 noiembrie 2021 are loc masa rotundă „Dobrudja as a border area in the Late Ottoman Empire, Bulgaria and Romania. History and memory”. Evenimentul este organizat de ISSEE împreună cu Institutul de Studii Istrorice al Academiei Bulgare de Știinte. Evenimentul se desfășoara online.
În zilele de 7 și 8 octombrie 2021 are loc Colocviul anual al Institutului de Studii Sud-Est Europene, a cărui temă anul acesta este „La coopération entre les peuples du Sud-Est européen du Moyen Âge à l'époque moderne”. Colocviul se desfășoară online.
La 1 iulie 2021 a avut loc inaugurarea ERC Advanced Grant TYPARABIC - „Early Arabic printing for the Arab Christians. Cultural transfers between Eastern Europe and the Ottoman Near-East in the 18th century”, coordonat de colega noastră dr. habil. Ioana Feodorov și care se va desfășura în ISSEE în perioada 2021-2026.
În zilele de 13-15 iunie 2021, Institutul de Studii Sud-Est Europene, prin Vasilica Lungu, în colaborare cu Bilkent University și Batumi Shota Rustaveli State University, organizează PATABS IV Conference (online). http://patabs.ge/
Institutul de Studii Sud-Est Europene colaborează, în baza unei convenții de cooperare, cu Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer”, la implementarea proiectului State, Communities and Nature of the Lower Danube Islands: An Environmental History (1830-2020), PN-III-P4-ID-PCE-2020-1238, coordonat de dr. Ștefan Dorondel, în perioada 2021-2023. https://danislandsproject.wordpress.com/
2020
Vineri, 18 decembrie 2020 s-a desfășurat colocviul „140 de ani relații diplomatice între România și Grecia (1880-2020)”, organizat de Institutul de Studii Sud-Est Europene în parteneriat cu Institutul de Studii Balcanice din Salonic și cu Consulatul General al României la Salonic. Colocviul are loc online, pe platforma zoom.
ERC Advanced Grant în Institutul de Studii Sud-Est Europene!
Colega noastră dr. Ioana Feodorov a obținut unul dintre prestigioasele ERC Advanced Grant pentru proiectul „Early Arabic printing for the Arab Christians. Cultural transfers between Eastern Europe and the Ottoman Near-East in the 18th century”, care se va desfășura în Institutul de Studii Sud-Est Europene în perioada 2020-2024 și la care va lucra o echipă formată din 13 cercetători din România, Franța, Germania, Liban, Marea Britanie, Olanda, Rusia, Turcia și Ucraina.
https://erc.europa.eu/news/erc-2019-advanced-grants-results
Colegul nostru Radu Dipratu a obținut finanțarea UEFISCDI, în cadrul competiției de proiecte de cercetare postdoctorală (PD), pentru proiectul "O revizuire a relațiilor diplomatice dintre Islam și Creștinătate: Capitulațiile ('ahdname) otomane acordate Franței și Angliei în secolele XVI-XVII", care urmează să se deruleze în Institutul de Studii Sud-Est Europene în perioada 2020-2022.
https://uefiscdi.gov.ro/resource-821865-pd2019_proiecte-finantate_st.uma...
2019
În perioada 2-6 septembrie 2019, Institutul de Studii Sud-Est Europene a organizat, sub egida Academiei Române, a Association Internationale d’Études du Sud-Est Européen (AIESEE) și a UNESCO, al XII-lea Congres Internațional de Studii Sud-Est Europene, cu tema Dinamici politice, sociale și religioase în Sud-Estul Europei. Desfășurate în cadrul a 35 de sesiuni, la lucrările congresului au luat parte peste 400 de specialiști din peste 30 de țări
www.congresaiesee2019.acadsudest.ro
În ziua de 26 noiembrie 2019, la Sofia, Institutul de Studii Sud-Est Europene a organizat împreună cu Institutul de Studii Istorice al Academiei Bulgare de Științe colocviul History and Politics in Southeast Europe
Colocviul Le Sud-Est européen à travers les siècles: histoire sociale, contacts linguistiques et culturels, organizatori: Institutul de Studii Sud-est Europene, Institutul de Balcanistică şi Centrul de Tracologie din Sofia și Institutul de Istorie „N. Iorga”, Sofia, 19-20 iunie 2019.
Institutul de Studii Sud-Est Europene este partener al Södertörn University (Stockholm) la organizarea workshop-ului „State, Roma Population and Forms of Social Resistance and Integration in South-East Europe" (miercuri, 15 mai 2019), Södertörn University, Stockholm. Keynote speaker este Ștefan Dorondel.
2018
Institutul de Studii Sud-Est Europene participă, în calitate de partener al Institutului de Sociologie (în colaborare și cu Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” și Muzeul Țăranului Român), la organizarea colocviului
City Rituals. 13th conference of The Ritual Year Working Group (SIEF)
(organizator: Irina Stahl)
care are loc în Casa Academiei în zilele de 7-9 noiembrie 2018.
https://www.siefhome.org/wg/ry/events/bucharest.shtml
Institutul de Studii Sud-Est Europene a participat la organizarea Colocviului anual al Societății Române de Studii Bizantine, care a avut loc în ziua de 2 noiembrie 2018 la Institutul de Istorie „N. Iorga”.
Second Annual Conference of the Romanian Society for Byzantine Studies
Institutul de Studii Sud-Est Europene, în colaborare cu Centre for Baltic and east European Studies (CBEES), Södertörn University, Stockholm, a organizat, în zilele de 26-27 octombrie 2018 colocviul
Historical demography, family and household forms in Southeastern Europe
În zilele de 15 și 16 octombrie 2018 a avut loc, în Aula Bibliotecii Academiei Române, a doua ediție a Colocviului anual al Institutului de Studii Sud-Est Europene. Tema Colocviului a fost „Un secol de studii sud-est europene în România. Bilanț istoriografic”.
În ziua de 25 septembrie 2018 a avut loc la Institutul de Studii Sud-Est Europene colocviul „À la recherche du passé utile. L'histoire comme ressource pour le présent”, organizat de ISSEE în colaborare cu Institutul de Studii Istorice al Academiei Bulgare de Științe
În ziua de 21 iunie 2018 a avut loc la Institutul de Studii Sud-Est Europene colocviul „Uses of the Past in Eastern and Southeastern Europe in Modern and Contemporary Period”, organizat de ISSEE în colaborare cu Institutul Etnografic al Academiei Bulgare de Științe și cu Institutul de Arheologie și Etnologie al Academiei Polone de Științe
În ziua de 6 iunie 2018 a avut loc la Casa Oamenilor de Știință (Piața Lahovari) Colocviul Comisiei interacademice româno-bulgare de istorie. Tema a fost „Zones de contact et centres de communication du Moyen Âge à nos jours”.
În ziua de 5 iunie 2018 a avut loc la Institutul de Studii Sud-Est Europene colocviul „Cultură tradițională, istorie socială și istoria limbilor din Sud-Estul Europei”, organizat de ISSEE în colaborare cu Institutul de Balcanistică și Centrul de Tracologie al Academiei Bulgare de Științe
2017
Colocviul anual al Institutului de Studii Sud-Est Europene, prima ediție.
În zilele de 23 și 24 octombrie 2017 a avut loc, în Aula Bibliotecii Academiei Române, prima ediție a Colocviului anual al Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române: „Dinamici sociale și transferuri culturale în sud-estul european (secolele al XVI-lea - al XIX-lea)”.
Volumul de Acte al Colocviului este în pregătire.